
Meer en meer mensen zoeken spraakgestuurd. In plaats van een zoekterm in te tikken, spreken ze ‘m simpelweg in. Volgens de Nationale Voice Monitor is het gebruik van spraakassistenten in 2021 gegroeid naar 37%. Het zou fijn zijn als jouw organisatie dan ook in de zoekresultaten naar voren komt, toch? Daar moet echter iets voor gebeuren. In dit artikel vertellen we je wat voice search is en hoe je jouw website hiervoor optimaliseert.
Wat is voice search?
Voice search, of in het Nederlands ‘spraakgestuurd zoeken’, geeft de gebruiker de mogelijkheid om een zoekopdracht uit te voeren, een vraag te stellen of een opdracht te geven aan apparaten zoals smartphones en smart speakers door middel van spraak.
Tegenwoordig wordt voice search meer en meer gebruikt om zoekopdrachten uit te voeren. Daarom besteden technologiebedrijven ook steeds meer aandacht aan voice search. Denk hierbij aan Alexa (Amazon), Siri (Apple), Bixby (Samsung), Cortana (Microsoft) en Google Voice Search.
Hoe werkt voice search?
Zonder een al te technische beschrijving te geven, leggen we hier globaal uit hoe voice search werkt. Het apparaat verwerkt eerst de spraakopdracht naar tekst. Vervolgens wordt deze tekst geanalyseerd om te zoeken naar vragen en opdrachten zoals “Zet een wekker om 7 uur”, “Wat voor weer wordt het vandaag?” en “Hoe optimaliseer je je website voor voice search?”
Het apparaat raadpleegt vervolgens externe gegevensbronnen (zoekmachines, websites en applicaties) om de opdracht uit te voeren of een antwoord op de vraag te vinden. Voor de vindbaarheid van jouw website is het dus gewenst dat deze ook gevonden wordt door spraakgestuurde zoekopdrachten. Maar hoe optimaliseer je je website hiervoor?
Hoe optimaliseer je je website voor voice search?
-
Focus op long tail zoekwoorden om te worden gevonden via voice search
Wanneer gebruikers een vraag stellen, is het antwoord dat ze krijgen niet per sé het eerste resultaat in Google. Dat komt doordat er verschil zit tussen short tail zoekwoorden (vaak 1 of 2 woorden) en long tail zoekwoorden (3+ woorden).
Door gebruik te maken van long tail zoekwoorden maken websites een grotere kans om het antwoord te zijn dat gebruikers horen wanneer ze een gesproken zoekopdracht uitvoeren. Long tail zoekwoorden zijn langer, specifieker en gerichter. Dus in plaats van ‘marketing bureau’, gebruik je ‘online marketing bureau vinden in Utrecht’.
-
Gebruik vragen in plaats van zoekwoorden
Mensen praten anders dan dat ze typen. Een zoekopdracht in Google wordt vaak gedaan door middel van steekwoorden. Een gesproken zoekopdracht vaak in hele zinnen. Gebruik daarom in plaats van ‘pizza’ als zoekwoord, een vraag die iemand door middel van spraak zou vragen, zoals ‘wat is de beste pizzeria bij mij in de buurt?’. Dit geeft jouw website meer kans om het antwoord te zijn op de vraag van de gebruiker!
-
Maak je inhoud niet te lang
Zorg ervoor dat je content kort en bondig is en een eenvoudig antwoord geeft op de vraag. Gebruik geen moeilijke woorden en houd het antwoord binnen de 30 – 40 woorden.
-
Optimaliseer je website voor mobiel
Door het toenemende gebruik van mobiel richt zoekmachine optimalisatie zich steeds meer op mobile first. Ook de meeste gesproken zoekopdrachten zijn afkomstig van mobiele apparaten.
Er zijn geen specifieke normen hoe je je website moet inrichten voor voice search, zoals die er wel zijn voor desktop en mobiel. Om je website te optimaliseren voor voice search, is laatstgenoemde dus het beste alternatief.
-
Denk aan de techniek van je website
Maak je inhoud zo relevant mogelijk voor de zoekopdracht en zorg ervoor dat Google makkelijk je website kan crawlen. De eerste stap hiervoor is het aanmaken van een sitemap en deze indienen in het robots.txt bestand van je website en in Google Search Console.
Een ander belangrijk punt om Google-bots te helpen jouw website zo goed mogelijk te begrijpen is de schema markup. Schema markup is een programmeertaal die zoekmachines helpt om de inhoud van webpagina’s te begrijpen. Implementeer je schema markup op de juiste manier op jouw website, dan kun je daarmee ‘rich-snippets’ krijgen. Dit zijn vermeldingen in de zoekresultaten die extra informatie over jouw website bevatten. Deze extra informatie geeft jou ook een grotere kans om gevonden te worden via voice search.
-
Optimaliseer je ‘Google Mijn Bedrijf’ pagina
Ben je een ondernemer? Dan is het belangrijk om je Google Mijn Bedrijf pagina goed op orde te hebben. Denk hier bijvoorbeeld aan een gebruiker die via spraakgestuurd zoeken vraagt waar het dichtstbijzijnde restaurant is.
Zorg er dus voor dat je Google Mijn Bedrijf pagina compleet is, inclusief openingstijden, adres, (positieve) reviews en andere relevante informatie.
Hulp nodig bij het optimaliseren van je website voor voice search?
Wil je meer informatie over voice search of hulp bij het optimaliseren van je website hiervoor? Neem dan contact met ons op!